Antwoord op

Consument kan rekeningen niet meer betalen

Categorie: Algemeen nieuws
Datum: 16 februari 2012

Nederlandse consumenten en bedrijven hebben een recordbedrag van € 6,3 miljard aan schulden openstaan bij incassobureaus. De bedragen bij consumenten staan steeds langer open en het bedrag dat de bureau's konden innen, nam door betalingsproblemen het laatste kwartaal van 2011 flink af.

Dit blijkt uit een analyse van zaterdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI). ,,Ik schrok toen ik de cijfers zag,” zegt Jet Creemers, voorzitter van de NVI. ,,We zijn nu kennelijk op het punt aangekomen dat het spaarpotje van mensen leeg is, er ontstaan behoorlijke betalingsproblemen.”

Bij de consumenten steeg aantal openstaande dossiers met 7%. Het aantal nieuwe dossiers nam echter met 6% af. De dossiers die er zijn, staan dus steeds langer open. Het bedrag dat incassobureaus konden innen is het vierde kwartaal van 2011 met 26% afgenomen. Creemers: ,,Hieruit mogen we concluderen dan het voor consumenten moeilijker wordt om aan hun financiële verplichtingen te voldoen.”

Dat het aantal nieuwe dossiers van consumenten afneemt, duidt op twee dingen. ,, Aan de ene kant zijn consumenten voorzichtiger geworden met het aangaan van schulden en aan de andere kant zijn bedrijven kritischer geworden in het accepteren van klanten die kopen op krediet”, aldus de voorzitter van de NVI. Bedrijven onderling zijn ook voorzichtiger geworden, ze schakelen voor steeds kleinere bedragen een incassobureau in. Het totaal van openstaande bedragen, bij zowel consumenten als bedrijven, lag eind 2011 op 6,3 miljard, een record. Het aantal dossiers is met 3,5 miljoen ook hoog, maar dit is vergelijkbaar met de stand in het laatste kwartaal van 2010.

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) staat er niet van te kijken dat consumenten steeds meer schulden hebben. De instantie noemt dat zorgelijk. Een woordvoerster van het Nibud noemt de cijfers niet verbazingwekkend. ,,Ook uit onze cijfers blijkt dat de koopkracht voor het derde jaar op rij daalt. En dan is het moeilijk om aan je verplichtingen te voldoen.'' Ze vraagt zich overigens af of bedrijven tegenwoordig sneller incassobureaus inschakelen om hun geld terug te halen. ,,Dat zou de cijfers nog iets kunnen vertekenen.''

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk vindt dat een systeem om landelijk overzicht te krijgen van de schulden die mensen opbouwen snel van de grond moet komen. Obstakels op het gebied van privacy moeten uit de weg worden geruimd. ,,Als je deze cijfers ziet, onderstreept dat hoe belangrijk het is dat voorkomen wordt dat mensen schulden maken die ze niet kunnen terugbetalen."

SP-Kamerlid Sadet Karabulut heeft op zich niets tegen een betere registratie van schulden, maar ziet dit niet als een de oplossing van het probleem. Wel zou er meer aan gedaan moeten worden om te voorkomen dat mensen in de schulden raken en daar niet meer uit komen. In haar ogen bezuinigt het kabinet te veel op schuldhulpverlening en op de gemeenten, die hun burgers ook kunnen helpen een hoge schuld weg te werken.

Voor PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer laten de cijfers nogmaals zien dat steeds meer mensen in de problemen komen. ,,De koopkracht lijkt nu echt in gevaar." Hamer zegt al eerder aan de orde te hebben gesteld dat mensen steeds minder sparen en hun rekening leeghalen. Ze wil het kabinet om opheldering gaan vragen.

(Bron: www.sociaaltotaal.nl, 14-02-2012)

Lees ook