Antwoord op vragen over het sociaal domein

Budgetbeheer

Vindt u het lastig om uw rekeningen op tijd te betalen en te sparen voor grote uitgaven? Budgetbeheer kan een oplossing voor u zijn. Bij budgetbeheer komt uw inkomen terecht bij de budgetbeheerder. De budgetbeheerder betaalt bijvoorbeeld uw huur, verzekeringen en energiekosten. Het geld dat overblijft wordt op uw bankrekening gezet. Dit geld kunt u gebruiken voor dagelijkse kosten, zoals de boodschappen.

Verschillende vormen

Meestal zijn er verschillende vormen van budgetbeheer. Dat begint bij een pakket waarbij alleen uw vaste lasten voor u worden betaald. In de meest uitgebreide vorm van budgetbeheer worden al uw betalingen gedaan en wordt geld gespaard voor grote uitgaven.

Wanneer kan ik gebruik maken van budgetbeheer?

In principe kan iedereen gebruik maken van budgetbeheer. Er zijn veel bedrijven die budgetbeheer aanbieden. Heeft u te maken met schuldhulpverlening? Uw budgetbeheer wordt vaak gedaan door een gemeentelijke kredietbank. U kunt tijdens de schuldhulpverlening bijvoorbeeld budgetbeheer krijgen:

  • om (nieuwe) schulden te voorkomen, of 
  • om rust te krijgen in uw situatie, of
  • om schulden aan te pakken (de schuldregeling).

Uw gemeente heeft de volgende regels over het gebruik van budgetbeheer:

Wilt u weten wat het beleid is in uw gemeente?

Deze ruimte is bestemd voor de regels van uw gemeente. Klik bovenaan deze pagina op de knop "Selecteer uw gemeente" en geef vervolgens aan in welke gemeente u woont.

Lees ook