Antwoord op vragen over het sociaal domein

Extra aandacht krimpregio's bij ouderenzorg

Categorie: Algemeen nieuws
Datum: 8 maart 2018
Bron: ANP

Bijna veertig organisaties, instellingen, bedrijven en overheden slaan de handen ineen om de ouderenzorg te verbeteren. Daarbij zal bijzondere aandacht worden gegeven aan grensstreken en krimpregio's.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tekent donderdag het Pact voor de Ouderenzorg met onder meer Albert Heijn, KPN, ANBO en Zorgverzekeraars Nederland, gemeenten en woningcorporaties. Het is voor het eerst dat zo'n brede coalitie zich hiervoor gaat inzetten.

Drie punten staan centraal in het pact: de aanpak van eenzaamheid, zorgen dat ouderen langer kunnen thuis wonen en verbetering van de verpleeghuiszorg. Heel concreet is het nu nog niet. Maar het is de bedoeling dat nog dit voorjaar plannen met een reeks maatregelen worden gepresenteerd.

Dat daarbij in het bijzonder wordt gekeken naar de krimpregio's en grensstreken komt omdat daar het aantal voorzieningen zoals winkels aan het teruglopen is. Bovendien is hier de vergrijzing verder gevorderd dan in andere delen van het land.

Het aantal ouderen groeit. Op dit moment zijn er ongeveer 1,3 miljoen mensen ouder dan 75, in 2030 zullen dat er naar verwachting 2,1 miljoen zijn.

Lees ook