Antwoord op vragen over het sociaal domein

Amsterdam in actie tegen armoede en schulden door corona

Categorie: Algemeen nieuws
Datum: 22 februari 2021
Bron: ANP

Veel inwoners van Amsterdam zijn door de coronacrisis hun baan, bedrijf of huis kwijtgeraakt of hebben hun inkomen zien wegvallen. Om de negatieve effecten daarvan op te vangen, begint het stadsbestuur een ‘corona-offensief’ met een bedrag van 11,8 miljoen euro.

“Uitgangspunt is dat we alle Amsterdammers perspectief bieden op een betere toekomst”, schrijft wethouder Marjolein Moorman (armoede en schuldhulpverlening) vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.

Het geld is bedoeld voor een aantal maatregelen om armoede te bestrijden en schulden te voorkomen. Zo komen er meer sociale raadslieden, die kunnen helpen bij beginnende geldproblemen. Ook komt er hulp voor de naar schatting 2200 tot 3000 ‘economisch daklozen’, zelfredzame mensen die tijdens de coronacrisis hun huis zijn kwijtgeraakt en geen nieuw onderkomen kunnen betalen.

Verder kan de gemeente internet of een computer betalen voor kinderen die onderwijs op afstand moeten volgen en er wordt ook geld gestoken in een extra voedselplan naast de voedselbanken. Ook voor getroffen ondernemers komt er hulp.

Van het bedrag is 5,45 miljoen afkomstig van het Rijk, de rest komt uit het gemeentelijke corona-steunpakket.

Lees ook