Antwoord op vragen over het sociaal domein

BKR-registratie gratis te checken

Categorie: Algemeen nieuws
Datum: 29 mei 2018
Bron: Nibud

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) maakt het consumenten vanaf heden mogelijk om gratis op te vragen of en hoe zij geregistreerd staan.

Het BKR legt alle leningen van consumenten die hoger zijn dan € 250 vast in een register. Met ingang van 25 mei kan iedereen gratis een inzage opvragen in dit BKR-register. Voorheen waren hier kosten aan verbonden. Het Nibud is blij dat er nu ook een gratis mogelijkheid is.

Waarom vindt het Nibud dit belangrijk?
Het Nibud vindt het een goede ontwikkeling omdat nu ook consumenten met een kleine portemonnee inzage kunnen vragen bij BKR. Het is belangrijk om te weten hoe u bent geregistreerd. Dit geeft overzicht en inzicht welke leningen en eventuele achterstanden er op uw naam geregistreerd staan. Dit kan voorkomen dat u voor onvoorziene verrassingen komt te staan als u een krediet bij de bank wilt aanvragen. Ook is het belangrijk om te kunnen controleren of het klopt wat er op uw naam vermeld staat. Klopt het niet, dan kunt u het laten wijzigen.

Hoe werkt het?
Hoe u de inzage kunt opvragen, staat uitgelegd op de website van BKR. Het duurt 28 dagen voor u de gegevens krijgt thuisgestuurd. Wilt u een digitale versie ontvangen of uw gegevens sneller ontvangen, dan kunt u kiezen voor een betaalde versie. U kunt maximaal één keer per jaar gratis uw gegevens opvragen.

Lees ook