Kunt u tijdelijk geen mantelzorg verlenen? Bijvoorbeeld omdat u zelf ziek bent of omdat u op vakantie gaat? Misschien heeft degene voor wie u zorgt recht op respijtzorg.
Kunt u lange tijd geen mantelzorg meer verlenen? Dan kan degene voor wie u zorgt hulp bij het huishouden aanvragen.
Respijtzorg
Het geven van langdurige zorg aan partners, ouders, kinderen of vrienden kan een mantelzorger (tijdelijk) teveel worden. Als u (tijdelijk) geen mantelzorg kunt geven, bijvoorbeeld omdat u ziek bent of kans loopt om overbelast te worden, dan kan de gemeente respijtzorg geven.
Respijtzorg is zorg die regelt dat de mantelzorger (tijdelijk) wordt afgelost. Iemand anders neemt dan (een deel van) de taken van de mantelzorger over.
De gemeente bepaalt zelf welke ondersteuning zij geeft bij (dreigende) overbelasting en welke criteria zij hanteert om vast te stellen of er sprake is van overbelasting. De gemeente kán beslissen u als mantelzorger te ontlasten door het inzetten van bijvoorbeeld huishoudelijke hulp. Die hulp wordt dan niet aan u verstrekt, maar aan degene aan wie u mantelzorg verleent.
Wat heeft uw gemeente bepaald over respijtzorg?
Wilt u weten wat het beleid is in uw gemeente?
Deze ruimte is bestemd voor de regels van uw gemeente. Klik bovenaan deze pagina op de knop "Selecteer uw gemeente" en geef vervolgens aan in welke gemeente u woont.
Een andere vorm van respijtzorg is kortdurend verblijf.
Kortdurend verblijf
De AWBZ-aanspraak kortdurend verblijf is per 1 januari 2015 vervallen en deels ondergebracht in de Wmo 2015 (in de Jeugdwet is de gemeente verantwoordelijk voor ondersteuning van mantelzorgers bij jeugdigen). Het hoort bij de verantwoordelijkheid van gemeenten om mantelzorgers te ondersteunen zodat zij niet overbelast worden door het geven van de zorg. Als de mantelzorger overbelast dreigt te raken, kan de cliënt kortdurend verblijven in een instelling om de mantelzorger te ontlasten.
Kortdurend verblijf is een maatwerkvoorziening.
Wilt u weten wat het beleid is in uw gemeente?
Deze ruimte is bestemd voor de regels van uw gemeente. Klik bovenaan deze pagina op de knop "Selecteer uw gemeente" en geef vervolgens aan in welke gemeente u woont.