Antwoord op

Kabinet: ICT en wijkteams helpen oudere thuis

Categorie: Algemeen nieuws
Datum: 18 juni 2018
Bron: ANP

Het kabinet wil met nieuwe technologie en slimmere zorg door wijkteams voor elkaar krijgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Daarvoor trekt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid de komende jaren in totaal 340 miljoen euro uit.

Van dat geld is 35 miljoen euro bedoeld voor het verlichten van de taak van mantelzorgers, die nu bijvoorbeeld moeilijk er even tussenuit kunnen. Eenzelfde bedrag gaat naar onder andere de inzet van meer ouderenzorgspecialisten buiten het ziekenhuis, dicht bij de patiënt. Het kabinet stelt verder 270 miljoen euro aan subsidies beschikbaar voor nieuwe manieren om met ICT de zorg thuis te verbeteren, om informatie tussen zorgverleners en cliënten beter digitaal uit te wisselen en voor nieuwe 'hofjes' en andere vernieuwende woonvormen voor ouderen.

Het leeuwendeel van de Nederlandse ouderen woont nog zelfstandig. Er komen steeds meer ouderen die niet meer helemaal op eigen benen kunnen staan, maar wel graag thuis willen blijven. En er komen juist minder mantelzorgers.

Lees ook