Antwoord op

Tarieven meeste zorgverzekeringen bekend

Categorie: Algemeen nieuws
Datum: 12 november 2018
Bron: ANP

Steeds meer grote zorgverzekeraars hebben hun nieuwe premiebedragen voor de basisverzekering bekendgemaakt. Ze moeten dat uiterlijk maandag hebben gedaan. In de miljoenennota werd nog uitgegaan van een stijging van een tientje per maand. Veel zorgverzekeraars blijven daar onder. Sommige geven aan de premiestijging beperkt te kunnen houden door hun reserves aan te spreken.

Zo stijgt die van CZ (3,6 miljoen klanten) met 8,55 euro per maand (naar 124,80 euro). Nationale-Nederlanden gaat met 9,02 euro omhoog (naar 128,60 euro). Ohra stijgt met 8,34 euro naar 116,30 euro. DSW wordt 4,50 euro duurder (naar 112 euro). Bij VGZ (3,8 miljoen klanten) komt er 4,75 euro per maand bij (naar 120,95 euro). Menzis (2,2 miljoen klanten) doet er 3 euro bovenop, naar 122 euro per maand. De premie van de meest gekozen basisverzekering van Zilveren Kruis, de Basis Zeker, stijgt met 7,50 euro naar 126,95 euro per maand. De Basis Budget is hier 114,95 euro per maand.

Volgens Zilveren Kruis, met vijf miljoen klanten, is de stijging nodig doordat er steeds nieuwe dure medicijnen beschikbaar komen en omdat we met z'n allen steeds meer van zorg gebruikmaken. De overheid heeft bovendien de dekking van de basisverzekering ook in 2019 uitgebreid.

In de aanloop naar de bekendmaking van de nieuwe tarieven waarschuwde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor een forse stijging als zorgverzekeraars en zorgaanbieders geen afspraken maken om de steeds hogere zorgkosten te beteugelen. Volgens de toezichthouder raken de minimale reserves van de buffers in zicht. Verzekeraars en zorgaanbieders moeten samen de zorg betaalbaar en toegankelijk maken en houden, vindt de NZa.

Lees ook